rendang
▶ 23 October, 2016 7:54 AM 0 comment


こにちは
Rendang and sayur ala france and france bread which my host mom blught in tokyo. It was like traditional-european dinner like tbh

Sebab tak boleh nak tengok vapp live jeonghan laying down for 30 minutes so mari kita bercerita tentang makanan

Before that, congratulations to every japan exchange students, you survived 7 months here! Clap clap clap

Back to topic.
Sebagai seorang yang takde pengalaman langsung duk luar negara (last gi oversea masa form 3 gi uss tu je huhuk) i do have a lot of disadvantages. Like berlaku banyak pembaziran. Nasib baik tak duk tokyo or negara yang memang mahal gila brang dia kalau tak mesti aku tak survive langsung. 3 kali family post barang sini. First mcam tak kisah sangat but after i dapat tahu prices and everything the guilty feeling kinda come to you naturally. Like you been burden to them (which i know my fam will never think like that) then bila family kau pulak jenis yang risau yelah maklumlah anak last duk negara yang 6 jam naik kapal terbang, matahari tak keluar sama waktu, hujan tak turun sama tempat mana lah tak risaunya. At first i was worried about myself too. Macam mana aku nak survive. Mcm mana ni. Siapakah mereka yang jaga aku ni. But now not anymore :)

So 3 kali post barang sini. Setiap kali post mesti ada je benda yang aku tak minta, ada. (thank you semua) every boxes have different kind of stuffs but every boxes have foods!!! Banyak makanan yg dipost like maggie snacks kerepek ketupat but mostly are instant foods.

So after keeping for awhile (my instant foods) my host mom asked about malaysian foods. I said we ate rendang during special occassions and she asked what is that. I explain. And i told her that my mom sent me an instant of it. So like you all guessed, i cooked the rendang. I feel kinda proud of myself sebab before ni masak ayam kurma gak tapi kelaut sebab tak tahu kena jaga sampai mana. Taste dia pun aku ingat lupa macam tu (sorry bu). Walaupun instant rendang ni untuk 4 ornag makan tapi yang ada cuma 2 orang dirumah jadi aku cuba untuk jadi pakar masak rendang dijepun. And i made it. 8) susah juga bila selama 6 bulan kau cuma makan ikan sushi soup tetiba kau kena ingat balik makanan berminyak yang dah lama kau tak makan. Bila cakap dah siap tu rasa dedor sebb masa aku rasa time masak tu aku tak tahu nak cakap apa. Physical okay, tapi rasa enggak tahu dong.


Gambar tu before tunggu 30 minit.
Normally during this kind of situations aku akan panggil ibu atau tokmak tolong test rasa jadi ke idok. Tapi apakah daya mereka berada 10000km dri sini. Jadi aku beranikan diri rasa dengan oenuh keyakinan.

Alhamdulillah bila makan dengan nasi rasa dia memang sama dengan apa yg aku pernah makan selama 17 tahun ni. Bukan apa, risau kalau depa pikir makanan kita ni tak sedap. Plus, first time aku makan rendang dengan nasi yang ala ala pulut (u know what i mean) nasi jepun gitu. Siapa sangka sedap? Hahahah.

After that, ada lagi lebihan rencah tu aku suruh mak angkat aku simpan. Kalau nak masak dengan ayam daging lain ke one day soon. Mana tau boleh try dengan daging babi? Rendang babi gitu.


Ps: me and my host mom ate a halal chicken for the rendang. I asked her to keep the rencah and maybe she can try with other meats! Moreover, my host mom lost 1kg when i stayed with her and i lost 5kgs after 7 months being here. Maybe because we ate veges and seafoods only bcs i cant eat meat. Hahah. Hope i lose more! :-D

Labels: